Odrodu viniča vyšľachtil Ernő Horňáček za pomoci Mihálya Zabadala vo vinohrade Veľký Pesek v 50. rokoch 20. storočia, keď vinohrad a vinárstvo patrili štátnemu majetku. V nasledujúcich rokoch si odroda rýchlo získala obľubu medzi vinohradníkmi na južnom Slovensku vďaka jedinečnej chuti z nej vyrobeného vína. Pesecká leánka vznikla krížením odrôd Feteasca Regala, Medovec a Muškát Žltý. Táto kombinácia odrôd použitím sofistikovanej technológie výroby vína umožnila vytvoriť víno, ktoré môžeme pokojne nazvať vlajkovou loďou nášho vinárstva. Na sviežo kyslý korpus nášho vína sa viažu arómy agátového kvetu a medu. S istotou môžeme konštatovať, že vonia ako Muškát a je mocný ako Rizling. Jeho konzumáciu odporúčame na akúkoľvek príležitosť, či už ide o svadbu, rodinnú oslavu alebo len pokojnú večernú chvíľku, ktorá nám prináša osvieženie.